3D printanje je še posebej primerno za izdelavo prototipov in majhnih serij izdelkov

Različni modeli in blagovne znamke tiskalnikov so danes preplavili trg. Če smo leta nazaj poznali le klasični tiskalnik za printanje dokumentov, pa so danes postale prave funkcionalne naprave. Še več! Tiskalniki nam danes omogočajo različne tehnologije, med katerimi je tudi 3D printanje, ki je vedno bolj priljubljeno.

Čeprav velja za razmeroma novo tehnologijo printanja, pa smo prvi takšen tiskalnik zasledili že leta 1983. Sprva je bilo 3D printanje omejeno le na industrijsko rabo, kmalu pa smo tiskalnik zasledili v marsikaterem domu. Izkazalo se je, da je tovrstna tehnologija še posebej primerna za izdelavo prototipov, majhnih serij izdelkov, prav tako pa lahko z njo izdelamo ogromno drugih tridimenzionalnih oblik, ki so uporabne v različne namene.

Osnova za 3D printanje je računalniško izrisan model

Pri postopku 3D printanja gre za dodajanje materiala, s čimer se ustvari tridimenzionalen objekt. Zato postopku pravimo tudi slojevita tehnologija, ki spada med dodajalne tehnologije. Celoten postopek se začne z natančnim načrtovanjem objekta s pomočjo računalniškega programa. Z njim se izdela 3D model, ki predstavlja osnovo za končni izdelek. 

Dodatna prednost pri tem je, da se lahko računalniški model kadarkoli spremeni, če ugotovimo, da še vedno ne ustreza zahtevanim potrebam. Zaradi tega lahko vsak posamezni izdelek prilagodimo že v digitalni obliki, zaradi česar je celoten postopek bolj enostaven. Pri tem je tudi bistveno manj odpadka, saj se uporabi le toliko materiala kot ga dejansko potrebujemo. 

S 3D printanjem do kakovostnih in funkcionalnih izdelkov

Marsikdo ima predstavo, da se s 3D printanjem lahko izdelajo le tridimenzionalni objekti, ki so namenjeni razni promociji in najbolj preprosti uporabi. A je celotna zgodba povsem drugačna. Različne tehnologije 3D printanja nam omogočajo izdelavo kakovostnih, trdnih in stabilnih predmetov, ki se uporabljajo v različnih vejah industrije, vključno z letalsko, avtomobilsko in še marsikje drugje.

Seveda je pred izdelavo objekta treba natančno vedeti, kateri tiskalnik bomo izbrali za posamezno tehnologijo 3D printanja. Danes so nam na voljo tehnologije kot so na primer stereolitografija, selektivno lasersko sintranje, za domačo uporabo je priljubljeno 3D printanje s tehnologijo FDM, tehnologija tiskanja DED, LOM in 3DP.

Ko tiskalnik ne zazna kartuše

Tiskalnik je dandanes skorajda nepogrešljiva naprava, ki jo je dobro pri roki imeti tudi doma. V tem primeru seveda potrebujemo še cel kup drugih nujnih pisarniških pripomočkov. Z eno besedo jih lahko poimenujemo kar pisarniški potrošni material. Med njim se znajdejo tudi kartuše za tiskalnik, ki so lahko različnih vrst.

V isti kategoriji: