brezglutenska hrana za pse

Brezglutenska hrana za pse

Pasji želodčki so lahko občutljivi na različne vrste prehrane. Veliko pa je odvisno od splošnega zdravja psa, pasme, starosti in drugih dejavnikov. Za bolj občutljive štirinožne pasje prijatelje se priporoča brezglutenska hrana za pse, saj je lahko prebavljiva. Je pa tudi izredno dobra izbira za pse, ki so občutljivi na razne alergije, imajo težave s prebavo ali pa potrebujejo dodatno previdnost pri prehranjevanju. Na srečo imamo dandanes veliko izbiro, kar se tiče kakovostnih briketov in mesnih konzerv. Tako lahko za našega najboljšega štirinožnega prijatelja poskrbimo brez skrbi in težav.

Zdrava prebava za občutljive pasje želodčke

Različne žitarice vsebujejo proteine, ki so lahko težje prebavljivi za pse. Pravimo jim tudi gluten, saj tako rekoč delujejo kot lepilo, ki ohranja hrano v določeni obliki. Psi imajo lahko težave s prebavo v tem primeru, kar povzroči slabost, vnetje črevesja in druge nezaželene učinke. Sčasoma pa lahko naša žival hudo zboli, če ji ni zagotovimo primerne prehrane. Odlično rešitev predstavlja brezglutenska hrana za pse, ki vsebuje lahko prebavljive proteine in maščobe. Pomembno se je zavedati, da so proteini ključni sestavni del vsake prehrane, ker vsebujejo številne amino-kisline. 

Brezglutenska hrana za pse je dobra izbira za pse, ki so občutljivi na razne alergije, imajo težave s prebavo ali pa potrebujejo dodatno previdnost pri prehranjevanju.

Izbira brezglutenske hrane za pse je na voljo v številnih oblikah, kot so briketi, mesne konzerve in podobno. Poznamo pa tudi priboljške brez glutena, ki so primerni za hranjenje vseh psov, zaradi svoje lahko prebavljivosti in koristnih snovi.

Manjša možnost za pojav alergije pri psih

Pojav alergij zaradi glutena je možen pri psih kot tudi ljudeh. Niso pogoste, ampak se lahko pojavijo pri vseh pasmah psov. Lahko so posledica bolezni, travm ali pa splošne nezmožnosti za prebavo bolj zahtevnih proteinov v različni hrani. 

Posledice alergij na gluten pri psih se lahko prikažejo na sledeče načine:

  • Zelo smrdeče blato
  • Driska
  • Napihnjenost
  • Težave z dlako in kožo

Zmotno mišljenje je, da brezglutenska hrana za pse ne vsebuje ogljikovih hidratov. To pa ni res, saj se v njej nahajajo ogljikovi hidrati, vendar ne iz žitaric. Zato je hrana lažje prebavljiva, našega psa pa vseeno primerno nahranimo. Nič ni narobe, če z omenjeno prehrano tudi hranimo pse, ki nimajo težav. Najbolje pa se je posvetovati z osebjem v izbrani trgovini s pasjo prehrano. V specializiranih trgovinah z živalsko hrano so zaposleni ljubitelji živali, ki se spoznajo na potrebe različnih pasem psov in nam lahko takoj pomagajo.

Brezglutenska hrana za pse za bolj zdrav kožušček

Zdravje in izgled pasjega kožuha nam lahko hitro pove veliko. Če se naš pes veliko praska in mu zato manjkajo dlake, je to lahko posledica infestacije bolh. Lahko pa je tudi posledica izpuščajev, ki se pojavijo zaradi alergij na prehrano. Veliko ekstrudirane prehrane je narejene iz nekakovostnih snovi, zato ima dodane ojačevalce okusa in razne arome umetne narave. To pa lahko pri bolj občutljivih psih povzroči alergijski odziv. 

Ali lahko psi jedo žitarice ali je boljša brezglutenska hrana? (Katere so najboljše žitarice za njih?) Brezglutenska hrana za pse se je začela pojavljati okoli leta 2014. Priporočljivo je, da se hišni ljubljenčki, hranjeni z brezglutensko hrano za pse, posvetujejo z veterinarjem.

Sestava brezglutenske hrane za pse pa je popolnoma drugačna. Namesto žitaric se uporabljajo alternativni viri ogljikovih hidratov, kot je krompir in podobno. Dodani pa so tudi kakovostni hranilni elementi, kot so razni vitamini in minerali v obliki korenja, bučk, špinače, čičerike in podobno. V njej pa se tudi nahaja velik delež mesa visoke kakovosti.

V isti kategoriji: