Vztrajnik sklopke skrbi za prenos sile vrteče se gredi motorja

Za prenašanje sile vrteče se gredi motorja na sklopko skrbi vztrajnik sklopke. Obenem takšen avtomobilski del skrbi tudi za blaženje neenakomernega krožnega gibanja. Koliko kinetične energije lahko shrani, pa je zlasti odvisno od njegove mase.

Vztrajniki veljajo tudi za izjemno pomemben člen pogonskega sistema vozila, saj zmanjšujejo hrup in vibracije iz motorja. Prenašati morajo kar precej velike sile, zato se lahko tudi obrabijo. V tem primeru je potrebna menjava. Na splošno pa je znano, da se praviloma kakovosten vztrajnik menja le poredko. Izdelan je namreč tako, da lahko prenaša tudi izjemno velike obremenitve.

Vztrajnik je plošča okrogle oblike in predstavlja obvezen element vsakega batnega motorja.

Vztrajnik je nameščen na glavno gred motorja

Vztrajnik je plošča okrogle oblike in predstavlja obvezen element vsakega batnega motorja. Le tako se namreč lahko zvezno in enakomerno dovaja navor na pogonski sklop. Takšen avto del je nameščen na glavno gred motorja. Nanj se priklopi lamela sklopke. Ta omogoča prenašanje sile med priklopom in menjavo prestav med odklopom.

Če je na primer sklopka že kar precej obrabljena, je zato še toliko bolj obremenjen vztrajnik. Posledično ga bo potrebno veliko prej zamenjati. Če se tega ne stori, pride do zelo velikih obremenitev batov pa tudi drugih delov motorja.

Življenjska doba vztrajnika

Za enomasni vztrajnik je značilno, da ima precej dolgo življenjsko dobo. Kljub temu pa vibracije in tresljaje blaži precej manj učinkovito kot dvomasni vztrajniki. Slednje je treba menjati na vsakih 200 000 prevoženih kilometrov oziroma tedaj, kadar se menja sklopka.

Neprijetni tresljaji med vožnjo so lahko precej očiten znak, da je potrebno vztrajnik zamenjati. Potreba po menjavi se neredko torej pokaže tudi ob menjavi sklopke. Ta dva avto dela sta namreč med seboj neposredno povezana. Če je vztrajnik že precej obrabljen, ga je treba takoj zamenjati. V nasprotnem primeru lahko povzročite kar precej veliko škode na vitalnih delih vašega prevoznega sredstva.

Kako znižati strošek menjave vztrajnika

Nadomestne dele za svoje vozilo lahko po zelo dostopnih cenah kupujete kar preko spleta, na primer v specializirani prodajalni silux.si. Na takšen način lahko kar precej zmanjšate stroške menjave za posamezne dele avta. Po potrebi nato mehaniku plačate le za njihovo vgradnjo oziroma montažo. Lahko pa se tega lotite kar sami doma.

Preberite si še naslednji članek: Je smiselno popravljati avtomobilski alternator?

Sumite, da avtomobilski alternator v vašem vozilu ni v najboljšem stanju? Ker gre za izjemno pomemben avtodel, saj skrbi za proizvajanje električnega toka.

V isti kategoriji: