Zavarujmo se pred izgubo podatkov

Napreden tehnologije je zamenjal uporabo papirja in pisala v mnogih domovih in podjetjih. Dandanes se skoraj vsi podatki hranijo v digitalni obliki, saj je tako lažje z njimi manipulirati. Čeprav so trdi disk, SSD-ji, USB ključi in druge naprave vedno bolj zanesljive, se še vedno lahko pokvarijo. Po drugi strani pa nas nepridipravi in zlonamerni programi vedno ogrožajo, ko se podamo na splet. Tako lahko izgubimo vse informacije na računalniku, če se pravilno ne zavarujemo. Ko pa se nam računalnik doma ali v pisarni pokvari, pa bomo potrebovali reševanje podatkov, ki nam hitro povrne vse datoteke, programe, podatkovne zbirke in druge dragocene stvari z našega spominskega medija.

Kaj zajema reševanje podatkov?

Ko govorimo o reševanju podatkov, je s tem mišljen proces, ki zajema restavriranje ali obnovo vsebine na spominskem mediju. Tako lahko rešimo podatke iz:

  • Trdih diskov
  • SSD-jev
  • Spominskih SD kartic
  • USB ključev
  • Prenosnik trdih diskov in SSD-jev
  • Prenosnikov, namiznih in drugih računalnikov
  • Strežnikov
  • Magnetnih kaset

V podjetjih, kjer uporabljajo varnostno kopiranje, rešujejo podatke iz narejenih kopij ali klonov računalniških in drugih diskov. Razlogov za izbris pomembnih informacij z računalnika pa je zelo veliko, saj se raztezajo od napake uporabnika do strojnih okvar. V primeru okvare lahko koristimo reševanje podatkov iz USB ključa, ki je namenjeno osebnim in poslovnim uporabnikom. 

Razlogi za izgubljene in poškodovane datoteke 

Reševanje podatkov lahko pridobi vse informacije nazaj s tudi izbrisanih in hudo poškodovanih spominskih medijev. Res pa je, da do izgube pride zaradi različnih dejavnikov. Največkrat se zgodi, da nam virusi in drugi zlonamerni programi poškodujejo, zaklenejo, izbrišejo ali ukradejo naše podatke. Možno pa je tudi, da pride so strojne okvare trdih diskov in računalnikov, ki so starejši od petih let.

Zanimivo dejstvo je, da virusi povzročijo več kot tretjino vseh izgubljenih informacij z računalnika. Napake uporabnika so tudi zelo pogoste, saj se nemalokrat zgodi, da nekdo kaj zbriše z računalnika, kar ne bi smel. To je posebej škodljivo za podjetja, saj le težko okrevajo po takem dogodku, če nimajo narejenih varnostnih kopij.

Podjetja potrebujejo krizni načrt za delo s podatki

Reševanje podatkov največkrat potrebujejo podjetja, saj se tak dogodek zgodi vedno nepričakovano. Dobro je, če imajo podjetja ustvarjen krizni plan v primeru okvare računalnikov, strežnika, diska ipd. Varnostne kopije so odlična rešitev, vendar ne morejo zavarovati v popolnosti nobenega fizičnega ali pravnega uporabnika. 

Na spletni strani www.xn-reevanjepodatkov-med.com lahko najdemo pomoč vrhunskih strokovnjakov, ki nam bodo rešili podatke s še tako poškodovanih medijev.

V isti kategoriji: