Spoznajte, zakaj je SSL certifikat tako pomemben

Če kdaj v prihodnosti želite ustvariti svojo spletno stran, se boste pri izdelavi srečali s kar nekaj pomembnimi pojmi. Med drugim vas bo spremljal tudi SSL certifikat.

SSL certifikate številni opredeljujejo kot majhne podatkovne datoteke, ki kriptografsko vzpostavljajo šifrirano povezavo, in sicer med brskalnikom in spletnim strežnikom. Omenjena povezava pa omogoča, da lahko vsi podatki, ki se prenašajo, ostanejo zasebni.

Certifikat SSL že dolgo ni več luksuz

Če mislite, da SSL certifikat pri ustvarjanju spletne strani še vedno predstavljajo luksuz, se v resnici precej motite. Dandanes to ni več luksuz, temveč nuja. Ob tem je treba poudariti, da je investicija v certifikat tako zelo nizka, da to ne bi smel nikakor biti razlog, zakaj certifikata še vedno niste namestili na svojo spletno stran.

In kako deluje SSL certifikat? Dejstvo je, da lahko napadalci spletnih strani dobijo občutljive podatke, kot so denimo podatki za plačilo, prijavo ter podobno. Potencialni tovrstni podatki se v resnici lahko zgodijo na kateri koli spletni strani, ki nima SSL certifikata.

Mnogi opisujejo SSL certifikate kot majhne podatkovne datoteke, ki kriptografsko ustvarijo šifrirano povezavo med brskalnikom in spletnim strežnikom.

Naloga SSL certifikatov je šifrirati zahteve in odgovore http, in sicer tako da prestrezni napadalec na primer namesto podatkov o kreditni kartici vidi zgolj naključne znake. Obiskovalcem torej SSL certifikat omogoča, da lahko povsem varno brskajo po spletu.

Različne vrste SSL certifikatov

Seveda na voljo ni zgolj ena vrsta certifikata SSL. Na voljo je več vrst in čeprav vsi SSL certifikati uporabljajo precej podobne metode za omogočanje šifriranja, preverjanja prisotnosti in integritete, se ti med seboj razlikujejo tudi glede samih informacij, ki jih vključujejo o zaščitenih identitetah.

Glede na samo vrsto storitve, ki jo na svoji spletni strani ponujate, se morate odločiti za ustrezen SSL certifikat. Med drugim je na primer na voljo razširjeni SSL certifikat oziroma EV SSL.

Značilnosti EV SSL certifikata

Za razširjene SSL certifikate je značilno, da v naslovni vrstici prikazujejo ključavnice, https, ime podjetja ter državo podjetja. Omenjeni podatki so vidni na naslovni vrstici, zato da ne bi bili zamenjani z neželeno spletno stranjo.

EV SSL certifikati so na trgu najdražja vrsta. Če boste želeli nastaviti omenjeni certifikat, morate dokazati, da ste lastnik oziroma lastnica domene, ki si jo želite zaščititi z uporabo https protokola.

V isti kategoriji: