Preprečimo karies

Kako najhitreje prepoznati karies?

Verjetno je ravno karies tista težava v ustni votlini, zaradi katere najpogosteje obiščemo zobozdravnika. Seveda pa je dobro, da se ga čim prej prepozna. Praviloma karies prepoznamo po spremenjeni barvi sklenine. Ta namreč ni več bela, temveč rjavkasta, temna. Na začetku ne povzroča posebnih bolečin, nekoliko kasneje pa se zaradi njega pojavi precejšnja občutljivost na sladko, kislo in hladno. Ko zob enkrat zaboli, pa ga težko rešimo.

Vsekakor je treba omenjeno zobno težavo odstraniti in na zobu narediti plombo oziroma zalivko. Karies je možno ustaviti, ko je viden šele bel madež. V začetni fazi je torej možno doseči tako imenovano remineralizacijo, in sicer z zelo učinkovito ustno higieno ter uporabo zobnih past s fluoridi.

Beli madeži na zobeh ne predstavljajo nujno kariesa

Seveda pa vsi beli madeži še niso nujno zobni karies. Povsem podobne lise se lahko pojavljajo med razvojem zob, pa tudi pri jemanju določenih zdravil. V veliko pomoč pri pravočasnem odkrivanju nam je lahko zobni rentgen.

V pomoč pri odkrivanju kariesa je zobni rentgen pri zobozdravniku.

Ko bolezen napreduje, torej ko so bakterije prisotne že globlje v zobu, je potreben zobozdravniški poseg. Če ne poskrbijo za primerno odstranjevanje kariesa, to lahko pripelje do vnetja ter do odmrtja zobnega živca in ne nazadnje tudi do nastanka granuloma. Slednje pomeni, stalno prisotno kronično vnetje, ki pa lahko ogrozi zdravje celotnega organizma. Pogosto je zadeva povsem neboleča, nanjo pa na žalost neredko opozori šele zobni rentgen.

Zmanjševanje tveganja za nastanek kariesa

Vsak dober in odgovoren zdravnik vas bo vedno opozarjal na to, kako lahko zmanjšujete tveganje za nastajanje najpogostejših zobnih bolezni. Karies se na primer lahko dovolj učinkovito preprečuje z dovolj dobro ustno higieno. S tem poskrbimo za odstranjevanje oblog, ki so v resnici največje gojišče za bakterije.

Karies – nastanek in kako ga preprečiti

Tveganje lahko še bolj zmanjšamo tako, da poskrbimo tudi za primerno oziroma pravilno prehranjevanje. Ob tem ne smemo pozabiti na uporabo ustne vode, ki pa mora imeti primerno sestavo.

Hrana, ki povzroča zobno gnilobo

Dobro je poznati živila, ki lahko bistveno pripomorejo k povečevanju možnosti za zobno gnilobo. V prvi vrsti so to vsekakor ogljikovi hidrati, še posebej sladkor, sladkarije, sladice, ki na naše zobe lahko delujejo zelo škodljivo.

Da bodo vaši zobje ostali zdravi in brez kariesa, se izognite živilom, ki povzročajo zobno gnilobo. To so predvsem ogljikovi hidrati, sladkor, sladkarije, sladice, mehka hrana in sladke pijače. Če se jim nikakor ne želite ali ne morete odpovedati, nujno po obroku dobro očistite zobe.

Prav tako se je dobro izogibati mehki, nekoliko bolj lepljivi hrani, enostavnim ogljikovim hidratom, kot je bela moka, pitju sladkih pijač in ne nazadnje žvečilnim gumijem s sladkorjem.

Vsi si želimo zdravih, lepih, belih sijočih zob. V članku na povezavi preberite katere so različne metode za beljenje zob.

V isti kategoriji: