Boljši izgled zob z dentalnimi luskami

Lep nasmeh hitro pokvarijo razpokani, nepravilno rastoči in rumeni zobje. Tako se prizadetemu človeku zniža nivo samozavesti, kar lahko močno vpliva na njegovo ali njeno počutje. Srečo je omenjeno stanje možno popraviti z uporabo zobnih lusk. Narejene so iz materialov, ki oponašajo naravno barvo sklenine. Zaradi njihove dolge življenjske dobe in hitre namestitve, so popularna izbira mnogih ljudi za neboleče in dolgotrajno izboljšanje izgleda zob. Poleg tega pa ščitijo naše zobe pred nabiranjem zobnih oblog in kariesu. 

Za koga so primerne zobne luske?

Dentalne ali zobne luske so primerne za popravilo raznovrstnih poškodb zob. Namenjene so prikritju različnih fizičnih poškodb zob. Enako pa se jih lahko uporabi za prikritje obarvanosti sklenine, zaradi različnih postopkov zdravljenja zob. Njihova rutinska uporaba je tako namenjena za primere:

  • Obarvanih zob, zaradi različnih razlogov
  • Razbarvanosti zob, ki jih povzroči zobna fluoroza, ki je posledica prevelike izpostavitve fluoridu
  • Uporaba velikih plomb
  • Poškodovanih ali razpokanih zob
  • Neporavnanih in nepravilno oblikovanih zob
  • Prevelikega razmaka med zobmi

Možno jih je tudi uporabiti na otrocih od 14. leta naprej. Je pa res, da je v tem primeru potrebno večkrat zamenjati same zobne luske.

Dentalne ali zobne luske so primerne za popravilo raznovrstnih poškodb zob, kot npr. tudi zobe, ki jih je preveč poškodoval karies.

Različne vrste zobnih lusk

Današnja zobozdravstvena tehnologija je močno napredovala. Tako imamo možnost uporabe dveh različnih zobnih lusk. Ti dve vrsti pa sta luske narejene iz porcelana ali iz kompozitne smole. Obe vrsti imata svoje prednosti, ki jih je možno opaziti v različni življenjski dobi, težavnosti popravila, težavnosti namestitve ipd.

Porcelanaste luske so močne in imajo dolgo življenjsko dobo

Luske iz porcelana so posebej narejene po meri, da jih je možno namestiti na določen zob. So izredno močne in zdržijo zelo dolgo časa. Njihova življenjska doba je nekje od 10-15 let, če za njih pravilno skrbimo z rednim ščetkanjem. Obenem pa zelo dobro oponašajo naravno barvo zob in so odporne na madeže.

Luske iz kompozitne smole je lažje namestiti na zobe

Kompozitne luske za zobe so narejene iz posebne smole, ki se pritrdi na zobe. Zaradi svoje sestave jih lahko zobozdravnik zelo hitro namesti na zobe. Poleg tega pa jih je tudi lažje popraviti v primeru poškodb. So cenejša izbira od porcelanastih, saj imajo krajšo življenjsko dobo.

Primerna skrb za dentalne luske

Skrb za zobne luske je zelo podobna naravnih zobem. Priporočljivo je vsakodnevno ščetkanje in nitkanje zob. S tem zmanjšamo možnost nastanka zobnega kamna in varujemo sam material lusk pred poškodbami. NI pa priporočljivo gristi nohte ali drugače po nepotrebnem obremenjevati zob. Temu je tako, saj lahko luske počijo pod velikim pritiskom.

Preberite si še naslednji članek: Kdaj potrebujete zobni aparat?

Na trgu lahko najdemo posebno vrsto zobnega aparata, ki se imenuje nevidni zobni aparat

V isti kategoriji: