očesni pregled za otroke

Očesni pregled za otroke – ključ do uspešnega zaznavanja sveta in učnih dosežkov

Vid se v otroštvu šele razvija, zato je redna skrb za zdravje oči otrok ključnega pomena. Pri tem nas lahko podpre redni očesni pregled za otroke. Dober pogled je ključen za razvoj prostorskih predstav, zaznavanje sveta, učenje in igro. Prav tako bo otrok, ki dobro vidi okolje in prostor, lažje poskrbel za svojo varnost.

Bistvenega pomena je, da otroke spremljamo med branjem in učenjem, saj sami pogostokrat ne znajo jasno izraziti težav, ki jih imajo. Velika verjetnost je, da celo ne prepoznajo, da imajo težave z vidom. S pravočasnim ukrepanjem oziroma sam očesni pregled za otroke lahko prepreči resnejše težave z vidom.

Pomen otroških očesnih pregledov

Oči in vid se v otroštvu šele razvijajo, zato je skrb za zdrav in dober vid primarnega pomena. Dober vid namreč vpliva tudi na motoriko in pismenost, pa tudi na zaznavanje sveta – otroci se namreč v prvih letih največ naučijo prav prek opazovanja in lastnega spoznavanja okolja. Zdravje oči je tako nujno, če želimo, da otrok jasno doživlja svet okoli sebe in uživa v igri

Očesni zdravnik bo opravil očesni pregled za otroka z uporabo očesnih pregledov, slik, črk ali “igre premetavanja E”. Ta igra meri, kako dobro vaš otrok vidi obliko in podrobnosti predmetov za ostrino vida.

Mlajši otroci večkrat ne zaznajo težav z vidom. Ker nimajo izkušenj in ustreznega znanja, obenem pa je nekaterim o tem težko govoriti, je manjša verjetnost, da bodo sami povedali, da ne vidijo dobro. Nujno je, da opazujemo otrokovo vedenje in njegovo motoriko, prav tako pa je potrebno spremljati njihov proces branja. S pravočasnim ukrepanjem lahko preprečimo razvoj večjih zapletov oziroma do neke mere težave celo odpravimo, saj se oko šele razvija. 

Očesni pregled za otroke in težave z vidom

Očesni pregled za otroke prvič opravi pediater, ko otrok dopolni šest mesecev. Podrobnejši očesni pregled je opravljen, ko otrok doseže tri leta ter pred vstopom v šolo – v primeru, da opažamo težave, se je na pregled potrebno odpraviti prej. Če mora otrok nositi očala, se pregledi opravljajo vsako leto. Pregled opravijo optometristi ali pa oftamologi. 

Poglejte si kako poteka očesni pregled za otroka

Vidni sistem se tekom otroštva šele razvija. Pri otrocih se najpogosteje pojavlja kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem, prav tako pa še druge težave, kot so leno oko, nepravilna poravnava oči oziroma škiljenje, barvna slepota … Prav tako je potrebno biti pozoren na morebitne izcedke.

V isti kategoriji: