Okulistični pregledi in naše oči

Vid je zelo pomembno čutilo, ki ga imamo. Tisti, ki imajo dober vid že celo življenje, se nanj sploh ne ozirajo kaj dosti. Medtem, ko imajo tisti, ki so zaradi takšnih ali drugačnih razlogov slabovidni, s skrbjo za oster vid precej dela. Skrbeti morajo za redne okulistične preglede, hkrati pa lahko za zdravje oči poskrbijo tudi sami. Različni dejavniki vplivajo na oči različno in lahko pripomorejo k boljšemu vidu ali ga celo poslabšajo.

Dejavniki, ki vplivajo na naše oči

Na oči vpliva mnogo dejavnikov, ki imajo dobre ali slabe posledice. S spreminjanjem teh lahko vplivamo tudi na svoj vid, zato jih je dobro poznati. En izmed teh je sončna svetloba, ki pa ima lahko tako pozitivne kot negativne učinke. Ob sončnih dneh nekateri ljudje opazujejo izboljšanje vida, spet drugi pa poročajo, da se jim vid zaradi bleščeče svetlobe poslabša. V vsakem primeru se moramo pred soncem dobro zaščititi, saj svetlobni žarki ne smejo padati direktno v oči. Primerna zaščita so sončna očala ter klobuki s širokimi krajci ali kape s šiltom.

Drugi dejavnik, na katerega lahko vplivamo je tako imenovan očesni napor. Prevelik očesni napor se pojavi ob dolgotrajnem branju, delu za računalnikom ali dlje trajajoči uporabi tablic in drugih naprav z ekranom. Kadar naše delo zahteva veliko takšnega dela, moramo imeti čas dobro razporejen in si med delom vzeti dovolj krajših odmorov. Med odmori zaprem oči ali se zazremo v daljavo, da se očesne mišice sprostijo. Na ta način ponujamo našim očem telovadbo, ki jo potrebujejo in s tem pozitivno vplivamo na njihovo zdravje.

Spremembe vida zahtevajo okulistični pregled

Vsaka sprememba vida, naj si bo to meglen oziroma kalen vid ali kako drugače zmanjšanja kvaliteta le tega, zahteva strokoven pristop. Nikakor si ne smemo dovoliti, da bi pripomočke za izboljšanje vida izbirali sami. Veliko prodajaln ponuja dioptrijska očala v prosti prodaji. Kadar pregled opravimo, ni bistvene razlike ali očala kupimo pri njih. Ta se morajo seveda skladati z dioptrijo, ki so nam jo določili na okulističnem pregledu.

A nemalo ljudi kupuje očala z dioptrijo na primer za branje kar tako, brez pregleda. Očala preprosto poizkusijo in se na mestu samem odločijo, da so zanje primerna. Tak pristop je zelo škodljiv za zdravje naših oči. Očesni pregled mora biti opravljen v specializirani optiki in pri strokovnjaku, ki s svojo izobrazbo pravilno pristopi k določanju dioptrije.

Okulistični pregledi – kako potekajo?

Pregledi oči zahtevajo nekaj lastnega angažmaja. Tako osebe, ki pridejo na pregled, pred tem prosijo, da nekaj pred pregledom ne nosijo leč. Prav tako morajo biti oči za pregled spočite, zato je najbolje noč pred pregledom dobro prespati. Če nismo naspani, lahko izmerjena dioptrija precej niha od naše realne dioptrije. V tem primeru raje prestavimo datum pregleda na dan, ko smo zagotovo spočiti.

Ob prihodu v optiko nas čaka kar nekaj različnih pregledov. Okulistični pregled je namreč sestavljen iz več delov. Pri delu uporablja okulist različne stroje in pripomočke, ki mu pomagajo natančno določiti ostrino vida. Na pregledu se ugotavlja tudi celotno zdravstveno stanje očesa in izključujejo morebitne posledice kroničnih bolezni. Temeljit pregled poteka približno 30 minut. Očesni pregled za otroke prvič opravi pediater, kasneje pa optometristi ali pa oftamologi  – v primeru, da opažamo težave, se je na pregled potrebno odpraviti čimprej.

V osnovi torej na pregledu dobimo informacijo o tem, kako dobro vidimo na daleč in na blizu. Po uspešno opravljenem pregledu nam okulist ugotovitve zapiše, da jih lahko v pisni obliki prenesemo v izbrano optiko, kjer si izberemo ustrezni pripomoček za izboljšanje vida. To so lahko očala, ki jih poznamo v številnih različnih izvedbah. Imajo to prednost, da se očesa direktno ne dotikajo, zaradi česar ne povzročajo vnetnih ali drugih bolezenskih sprememb po daljšem nošenju. Dalj časa trajajoče nošenje ni primerno za leče. Kadar le te vseeno izberemo, moramo striktno upoštevati najdaljši priporočen čas nošenja in si, če je le možno, kupiti tudi očala, ki jih nosimo, kadar je priporočen čas za nošenje leč presežen.

Kako do strokovnega okulističnega pregleda?

Na pregled k okulistu se lahko naročimo kar sami. Poiščemo nam najbližjo optiko in se osebno ali preko telefona naročimo na pregled. Nekatere optike ponujajo možnost, da se naročimo preko njihove spletne strani. O optiki, ki jo izberemo, se predhodno informirajmo. Preverimo njihove izkušnje in preletimo ponudbo ter se pozanimamo pri ljudeh, ki so to optiko že obiskali. Včasih prav nasvet ter priporočilo nekoga pomaga do prave izbire in strokovnega okulističnega pregleda.

Družinska terapija. Družina je mreža vzajemnih odnosov. Sistemska terapija razume družino kot mrežo vzajemnih odnosov, vezi, ki povezujejo vse člane družine. Preberite več …

V isti kategoriji: