Pomembnost pravilnega rahljanja trate

Trato je treba občasno prezračiti in odstraniti nakopičeno odmrlo travo, da je sveža in zdrava. Preizkusite potrebo po rahljanju trate tako, da z majhnimi kovinskimi grabljicami rahlo povlečete po travni ruši. Če se v grabljice ujamejo ostanki stare trave ali koščki mahu, je to znak, da je treba trato razrahljati. Večje količine plevela so tudi jasen znak, da je potrebno ukrepati, saj bi neukrepanje omejilo rast trate.

Za bolj zdravo trato uporabite prezračevalnik.

Razlogi za rahljanje trate

Pomanjkanje hranil in debela plast odmrle trave lahko omejita rast trate. Poleg tega debela plast odmrle trave preprečuje dostop kisika do trate, kar je še en pomemben razlog za redno rahljanje. Bencinski prezračevalnik trave deluje s pomočjo majhnih rezil, ki prodrejo v trato in odstranijo mah ter nakopičeno odmrlo travo. Vertikulatorji imajo vodoravno nameščeno os z rezili, ki so prekrita s togimi ali vrtečimi se gostimi rezili. Motor poganja os, kar omogoča rezilom, da se premikajo in prodrejo nekaj milimetrov v trato ter odstranjujejo mah in odmrlo travo.

Pred rahljanjem mora biti trata popolnoma suha. Bencinski prezračevalnik trate je treba nastaviti na ustrezno delovno višino, kjer rezila ne prodrejo globlje od enega centimetra. Pri delu z vertikulatorjem se premikajte enakomerno po celotni površini trate, najprej vzdolžno, nato pa še prečno. Pri ovinkih potisnite vodilne tirnice navzdol, da se prepreči prekomerno prodiranje rezil v trato.

Izbor vertikulatorja glede na površino

Izbira primerne vrste vertikulatorja je ključna za učinkovito vzdrževanje trate. Za zelo velike travnate površine je priporočljiv bencinski vertikulator. Ta vrsta vertikulatorja omogoča neodvisnost od vira napajanja in je posebej primeren za območja, kjer ni enostavnega dostopa do električne energije. Bencinski vertikulatorji so pogosto težji od električnih, kar pa jim omogoča globlje prodiranje v trato.

Električni vertikulator za manjše površine

Električni vertikulatorji so lažji za upravljanje in so primerni za manjše in težje dostopne površine. Kljub temu morate biti pozorni na kabel, ki omejuje njihov doseg. Čeprav bi uporaba vertikulatorja verjetno bila omejena na nekajkrat letno, je pomembno upoštevati ta vidik. Če je vertikulator prelahek, ga lahko obtežite z vrečo peska. Ročni vertikulatorji so brez potrebe po električni energiji ali bencinu ter so izjemno vzdržljivi. Primerni so za majhne površine ali za obdelavo posameznih mest na trati.

Primeren čas za rahljanje trate

Najprimernejši čas za rahljanje trate je od aprila do septembra. Pomembno je prilagoditi čas glede na uporabo trate in ji zagotoviti dovolj časa za okrevanje po posegu. Spomladi začnite z vzdrževanjem trate, odstranitvijo odmrle trave in mahu. Gnojenje in košnja so pomembni koraki za pripravo trate na nadaljnje postopke, kot je rahljanje. Po odprtju popkov narcis začnite z gnojenjem trate. Po približno dveh tednih sledi ponovna košnja, ki naj bo do dolžine 2 cm. To je čas, ko je trata dobro oskrbljena s hranili in je pripravljena na rahljanje. Ne odlašajte predolgo s postopkom rahljanja. Če je mogoče, izvedite rahljanje pred sušnim obdobjem, do maja, da se izognete potrebi po intenzivnem zalivanju po posegu.

V isti kategoriji: