gorivo za avto

Največjo količino tekočin v vozilu predstavlja gorivo

V vozilu se nahaja cel kup različnih vrst tekočin. Nekatere tekočine za avto skrbijo za delovanje zavor, druge za delovanje motorja, na voljo so tudi takšne, ki učinkovito pripomorejo k preglednosti med vožnjo. Ena od najpomembnejših tekočin v vozilu pa je zagotovo gorivo.

Na vse avto tekočine moramo biti dovolj pozorni. Vse omenjene in še druge namreč skrbijo za varnost pa tudi za pravilno delovanje našega vozila. Kljub temu pa vseh ni potrebno znati zamenjati oziroma dolivati. Za takšne zadeve lahko poskrbijo tudi strokovnjaki.

Katere tekočine za avto bi morali znati zamenjati sami?

Dejstvo je, da bencin oziroma dizel zna doliti skoraj vsak. Tudi posoda za gorivo je tako nepogrešljiv del, če se bomo odpravili na daljšo pot. Velika večina uporabnikov vozil zna dovolj dobro poskrbeti tudi za dolivanje tekočine za avto stekla. Potem pa se poznavanje pri večini skorajda že konča. V vozilu je tudi hladilna tekočina. Ta se nahaja spredaj v hladilniku vozila ter kroži okoli motorja in ga primerno ohlaja. Za starejša vozila je bila ravno tovrstna tekočina zelo pogosto vzrok težav, zaradi katerih je avto zakuhal. V današnjem času pa nanjo v resnici skorajda ne pomislimo, sicer pa nas sistem dovolj zgodaj opozori, da je hladilne tekočine premalo. Ko smo na to opozorjeni, imamo še vedno dovolj časa, da se odpeljemo do servisne delavnice, kjer zanjo poskrbijo izkušeni strokovnjaki.

Hladilna tekočina se nahaja spredaj v hladilniku vozila ter kroži okoli motorja in ga primerno ohlaja.

Enako kot za hladilno tekočino velja za motorno olje. Tudi tega namreč zna zamenjati samo malo voznikov. Menjava takšne tekočine za avto je tudi precej umazano delo, zato ga je veliko bolje prepustiti strokovnjakom, ki pri menjavi motornega olja uporabljajo primerne pripomočke.

Po drugi strani pa je zelo priporočljivo, če znamo vsaj preveriti količino olja za motor vozila. Večina vozil ima na voljo merilno palico. Ta se iztakne ter obriše, ker olje ob delovanju motorja šprica po njej, šele nato se jo potopi nazaj, da se lahko ugotovi dejanska količina tovrstne avtomobilske tekočine. Predpogoj za pravilno merjenje pa je seveda vsaj nekaj minut ugasnjeno vozilo, ki mora nujno stati na vodoravni površini.

Kdaj se mora zamenjati zavorna tekočina?

Omenili smo kar nekaj tekočin za vozila. Mednje seveda sodijo tudi zavorne tekočine. Nanjo smo le redko pozorni, čeprav je izjemno pomembna.

Video kako preveriti zavorno tekočino

Ob uporabi je obvezno potrebno upoštevati navodila proizvajalca ter jo menjati na predpisani interval. Od tovrstne tekočine za avto je namreč v zelo veliki meri odvisno, kako bodo delovale zavore.

V isti kategoriji: