Kdaj potrebujete zobni aparat?

Razlogov, kdaj se je dobro odločiti za zobni aparat, je več. Najpogostejši razlogi pa vključujejo neustrezen položaj zob v zgornjem loku glede na spodnjega, nesorazmerje v velikosti zgornje in spodnje čeljusti, prenatrpanost, nadštevilčnost ali odsotnost zob, zobe na napačnih mestih ter prevelike oziroma premajhne zobe glede na velikost čeljusti. Poleg tega poznamo še številčne dodatne razloge, zakaj je uporaba zobnega aparata primerna. Med njimi so prezgodnja izguba mlečnih zob, nepravilen položaj čeljusti, nepravilen ugriz ter grizenje v nebo ali ličnico.

Neprijetnosti med nošenjem zobnega aparata

Kakovosten zobni aparat se vsekakor ponaša s številnimi prednostmi. Vseeno pa vas bodo na začetku nošenja tega pomembnega aparata motile nekatere zadeve, s katerimi se vam ni potrebno kaj dosti obremenjevati. Med njimi je tudi sila neprijeten občutek, da se vam zobje med nošenjem aparata ves čas majejo. Zobne vezi, se zaradi nošenja zobnega aparata mehčajo. Ravno zato je občutek, da se vam majejo zobje, dokaj pogost. Če ste poskrbeli za ustrezni zobni aparat, potem bi moral ta občutek izginiti že po samo nekaj tednih nošenja. Če občutek ne mine v nekaj mesecih, se morate nujno posvetovati s svojim ortodontom.

Nevidni zobni aparat

Na trgu lahko najdemo posebno vrsto zobnega aparata, ki se imenuje nevidni zobni aparat. Gre za posebne termoplastične folije. Z njimi lahko v veliki meri dosežete manjše premike zob. Pri uporabi takega aparata vam bodo v ortodontski ordinaciji postavili ustrezno diagnozo, odvzeli odtise, na podlagi katerih bo narejena računalniška simulacija premika zob. Obenem vam bodo izdelali še več zaporednih opornic. Vsako od njih boste morali nositi dva tedna. S tem boste dosegli želene premike vaših zob. Nevidne opornice ne bodo motile vašega govora, omogočale pa vam bodo brezhibno higieno pa še neopazne so.

Koliko časa se praviloma nosi zobni aparat?

Trajanje tovrstnega zdravljenja z zobnim aparatom je odvisno od številnih faktorjev. Pri tem imamo v mislih tudi starost pacienta, vrsto aparata ter obseg nepravilnosti. Najpogosteje se številne nepravilnosti v ustih odpravijo v roku enega do treh let. Dobro pa je, da se pri tem zavedate, da odprava nepravilno postavljenih zob zahteva manj časa kot odpravljanje številnih skeletnih nepravilnosti.

Okulistični pregledi so ključnega pomena za ohranjanje dobre kondicije vašega vida ter zdravje vaših oči. Preberite več …

Si želite v kratkem spočeti otroka? Potem je dobro, da veste, kaj izboljšuje plodnost tako pri moških kot pri ženskah. Preberi več …

V isti kategoriji: