Registracija domene za podjetje ali posameznika

Registracije domene za podjetje ali posameznika

Delujoča spletna stran je dandanes skoraj nujna, če želimo prodajati ali ponujati storitve lokalnemu ter svetovnemu občinstvu. Izdelava spletne strani je ključen korak, vendar to predstavlja samo del vsega, kar moramo opraviti preden lahko začnemo s prodajo. Izbira strežnika in registracija domene sta ključna elementa za katera je dobro, če poznamo njihova glavna namena. Tako bomo lažje vzpostavili svojo spletno prisotnost in pričeli s poslovanjem. To pa je izredno pomembno, saj se tako izognemo možnim tehničnim ter drugim težavam, ki bi nam povzročale preglavice.

Izbira imena spletne strani

Izbor imena za spletno stran se morda sprva zdi dokaj preprosto opravilo. Načeloma tudi je, vendar se je potrebno zavedati, da je v obstoju že preko pet milijard spletnih strani. Trenutno aktivnih pa je približno štiristo milijonov. To pa pomeni, da je zakupljenih že zelo veliko imen spletnih strani. Zato je pri registraciji domene na voljo manjša količina imen, ki jih lahko zakupimo za poslovno ali osebno uporabo.

Pri registraciji domene je na voljo manjša količina imen, ki jih lahko zakupimo za poslovno ali osebno uporabo.

Priporočljivo je, da si vzamemo čas in dobro razmislimo o imenu, ki bi ga radi zakupili. Pripraviti se je potrebno tudi na možnost, da bomo morali poiskati alternativo, saj želenega imena ne bo na voljo oziroma ga ima nekdo drug v lasti.

Uporaba lokalnih in svetovnih končnic

  • Veliko razliko je mogoče opaziti med lokalnimi in svetovnimi končnicami, ki jih uporabljajo številne spletne strani. Končnico si lahko izberemo med registracijo domene pri številnih registrarjih ali ponudnikih gostovanja.
  • Namen končnice za spletno stran je določitev ciljne publike.
  • Najbolj poznana je .com, saj je v uporabi že od samega začetka razvoja svetovnega spleta od leta 1985, ko je bila opravljena prva registracija domene s strani ameriškega podjetja. Končnice .com so še vedno zelo popularne in primerne za poslovne in druge spletne strani. Je pa res, da je na voljo manj imen, kot pri drugih izvedbah.
  • Lokalne končnice so vezane na države sveta. Tako poznamo .cz, .hr, .at, .it in podobno. Priporočajo se za uporabo izdelave spletnih strani, ki bodo pretežno namenjene lokalnemu prebivalstvu v določeni državi.

Strežnik za spletno stran

Vsaka spletna stran potrebuje strežnik, saj ta deluje kot shramba za vso HTML, CSS in drugo spletno kodo. Na njem se tudi nahajajo video in avdio vsebine, ki so potrebne za prikazovanje slik in drugih digitalnih vsebin na naši spletni strani. Zato je pomembno, da vedno izberemo primeren strežnik, ki bo dovolj zmogljiv za naše potrebe. Pri registraciji domene si je mogoče izbrati strežnik, ki nam najbolj ustreza. Zato je dobro, če poznamo osnovne razlike med različnimi konfiguracijami.

Vsaka spletna stran potrebuje strežnik, saj ta deluje kot shramba za vso spletno kodo, video in avdio vsebine, ki so potrebne za prikazovanje slik in drugih digitalnih vsebin na naši spletni strani.

Za večino uporabnikov se priporoča virtualno gostovanje, ki deluje tako, da se na enem strežniku nahaja več uporabnikov. Med seboj pa si ne delijo zmogljivosti strežnika. To pomeni, da ne prihaja do upočasnitev in drugih težav, saj so vsa sredstva in lastniki spletnih strani med seboj ločeni.

Najbolj zahtevni uporabniki pa potrebujejo namensko ali gostovanje v oblaku, ki omogoča obdelavo ogromnih količin podatkov, kot tudi velikanski obisk spletne strani.

V isti kategoriji: