Kaj je luskavica in kako pogosto se pojavlja pri ljudeh

Precej veliko ljudi misli, da je luskavica nalezljiva bolezen, kar pa v resnici sploh ne drži. Gre za vnetno avtoimunsko bolezen. Povzroča jo napaka v imunskem sistemu. Najpogosteje je prizadeta koža komolcev, kolen, lasišče, nohti, ledveni predel. Znaki oziroma simptomi pa se pojavijo v kombinaciji genetskih ter okoljskih dejavnikov. Med njimi so vidnejši na primer okužbe, stres, nekatere vrste zdravil, hladnejši zrak.

Luskavica se lahko pojavi v prav vseh življenjskih obdobjih, najpogosteje pa med 20. in 40. letom starosti. Bolezen traja celo življenje, z občasnimi znaki z različno dolgimi obdobji izboljšanja.

Vrste luskavice

Poznamo več vrst luskavice. To so kronična, kapljična oblika, pustulozna, inverzna ter eritrodermična oblika luskavice. Prva vrsta se pojavlja v obliki plošč. Za takšno obliko trpi večina obolelih – 90 %. Lahko se pojavi na katerem koli delu telesa, kaže pa se v obliki rožnato obarvanih, simetričnih zadebeljenih lusk. Kapljična oblika luskavice se najpogosteje pojavlja pri mlajših. Kaže se v obliki drobno luščečih se bunčic na trupu.

Luskavica se pojavlja v več oblikah. To so kronična, kapljična oblika, pustulozna, inverzna ter eritrodermična oblika luskavice.

Za tretji tip tovrstne bolezni so značilne drobne gnojne bunčice. Te so lahko lokalizirane ali pa razširjene oblike. Pri inverzni luskavici pa se vnetne spremembe pojavijo v pregibih sklepov.

Neozdravljiva bolezen

Luskavica je v tem hipu še vedno neozdravljiva bolezen. Kljub temu se lahko zdravijo izbruhi izpuščajev in se jih da do določene mere tudi preprečiti. Blažja oblika se zdravi samo z lokalnimi pripravki, in sicer v obliki tekočin, mazil ali krem.

Pri težjih oblikah zdravljenja se lokalno zdravljenje kombinira s sistemskimi zdravili – v obliki tablet, lahko tudi s fototerapijo. Brez sodelovanja bolnikov se pri zdravljenju ne da biti dovolj uspešen. Ravno tovrstno sodelovanje namreč lahko v veliki meri poskrbi za izboljšanje stanja.

Samopomoč pri luskavici

Če nas doleti luskavica, je ključnega pomena tudi to, da ves čas negujemo celotno kožo; tudi v času izboljšanja. Priporoča se neprestana uporaba negovalnih mazil – večkrat na dan oziroma vsaj po tuširanju s primernimi čistilnimi mili. Koža je posledično lahko bolj dobro zaščitena, elastična ter lahko ohranja svojo naravno mikrobno floro.

Luskavica je še vedno neozdravljiva bolezen, zdravi pa se jo z zdravili, fototerapijo in nežnimi mazili.

V lekarni so v ta namen na voljo nežna mazila, ki ne vsebujejo dodatnih dišav, konzervansov ali pa močnih emulgatorjev.

V isti kategoriji: