Kaj je humani papiloma virus?

Ste že kdaj slišali za t. i. humani papiloma virus ali HPV? Morda ste se z njim soočali tudi sami. Kakor koli že, najpomembneje je, da smo s tem seznanjeni kar se le da in da vemo, na koga se v takem primeru lahko obrnemo.

HPV se najpogosteje definira kot izjemno obsežna skupina virusov. Med njih pa prištevamo ogromno število, več kot sto, različnih genotipov. Prav vsi pa imajo skupni imenovalec, ki je: prenašajo se s kože na kožo in ne s telesnimi izločki, kot so na primer slina, urin, kri ter sperma. Med pomembnejše skupine HPV sodijo na primer anogenitalni ali sluznični HPV. 

Dve skupini anogenitalnih HPV

Humani papiloma virus anogenitalne vrste v nadaljevanju delimo še na dve skupini. To sta nizkorizična ter visokorizična. Za prvo skupino je značilno, da tako pri ženskah kot tudi moških povzročajo genitalne bradavice ali kondilome.

Za drugo skupino pa je značilno, da povzročajo predrakave spremembe ter tudi raka vratu maternice. Poleg tega lahko povzročajo še druge oblike raka zunanjega spolovila, penisa ali anusa. 

Kako se HPV najlaže prenaša?

Humani papiloma virus se najlaže prenaša pri spolnih odnosih. Posledično je zato okuženih zelo veliko žensk, ki so mlajše od trideset let. Ker se HPV torej prenaša s kože na kožo, kondom še zdaleč nikakor ni zanesljiva zaščita. 

Latentna okužba s to vrsto virusa lahko traja tudi do več let. Take okužbe lahko povzročajo nastanek blagih, kasneje pa tudi hujših predrakavih sprememb ter seveda raka vratu maternice. 

Če želite izvedeti še več podrobnejših informacij v povezavi s temi vrstami virusov, si lahko zelo koristna dejstva preberete na http://www.zzz-strumbelj.si/storitve/ginekologija/ginekoloski-pregledi.html. Obenem vam ZZZ Štrumbelj nudi tudi storitev, da ginekološke preglede. Na njem boste lahko hitro ugotovili, ali se s HPV okuženi ali ne. 

Preberite si še naslednji članek: Kaj je luskavica in kako pogosto se pojavlja pri ljudeh.

V isti kategoriji: