V liposomski obliki je vitamin C manj podvržen oksidaciji

Kaj je vitamin C in kaj vse vam prinaša, zagotovo precej dobro veste. Najverjetneje pa še niste slišali za liposomski vitamin C. Še preden vam na poenostavljeni način razložimo, za kakšno obliko vitamina C gre v tem primeru, si na kratko poglejmo, kaj so pravzaprav liposomi.

Za njihe lahko rečemo, da so sodobna transportna oblika vnosa zdravil ter prehranskih dopolnil. Razviti pa so bili z namenom zaščite in boljše biološke uporabnosti učinkovin pri peroralnem vnosu. Njihov učinkovit razvoj se je pričel že pred več kot pol stoletja. Od 1980 dalje pa se jih na zelo intenziven način preučuje v farmaciji pa tudi v kozmetični industriji.

Liposomalni pripravki lahko dlje časa zdržijo v prebavilih

Lahko torej rečemo, da je liposomski vitamin C liposomalni pripravek. Za tovrstne pripravke pa je značilno tudi to, da lahko precej dlje časa zdržijo v prebavilih. Učinkovine so namreč precej učinkoviteje zaščitene pred agresivnim okoljem. To pa seveda v končni fazi bistveno bolje prispeva k sami biološki uporabnosti.

V okviru sodobnih dostavnih oblik prehranskih dopolnil najpogosteje v liposome torej vgrajujejo vitamin C, prav tako tudi glutation, koencim Q10, vitamin B12 in ne nazadnje še kurkumin. Največ raziskav pa je bilo seveda izvedenih z liposomi, ki so vključevali tako imenovano hidrofilno jedro z vitaminom C.

Že manjši odmerki liposomskega vitamina C so dovolj učinkoviti

Dejstvo je torej, da je vitamin C v takšni obliki precej manj podvržen oksidaciji. Posledično so lahko dovolj učinkoviti že manjši odmerki tovrstnega vitamina. Njegovo učinkovitost se da primerjati tudi z intravenskim vnosom. Z njegovo uporabo se lahko pogosto nadomesti potreba po injiciranju tovrstnega vitamina. Enako oziroma podobno velja tudi za kurkumin. Ta velja za izjemno zdravilno naravno sestavino, ki je izolirana iz korena indijske rastline.

Podobno prednost, kot jo imata torej liposomski vitamin C in kurkumin, je bila dokazana tudi na liposomalnih oblikah glutationa, koencima Q10, na nekaterih vitaminih in še na nekaterih učinkovinah, ki so biološko pa tudi fizikalno neoptimalne za peroralno aplikacijo. Tudi v bodoče se od razvoja takšnega sistema pričakuje kar veliko.

Liposomski vitamin C in cink v tekoči obliki

Takšna prehranska dopolnila so seveda dandanes na voljo marsikje. V dobro založenih boste na primer našli dopolnilo, ki združuje liposomski vitamin C in cink v tekoči obliki. Tovrstni izdelek je odlična izbira za normalno delovanje imunskega sistema, proti utrujenosti in izčrpanosti.

V isti kategoriji: