Kdaj izbrati bencinski prezračevalnik trave?

Prezračevanje trate je postopek, pri katerem se na območju tvorijo luknje in delno odstranimo trato. Namen postopka je obogatiti tla z zrakom, izboljšati dostop gnojil in vode do korenin rastlin. Redna oskrba s kisikom je pomemben pogoj za pravilno nego, oblikovanje videza trate. Postopek prezračevanja je zelo preprost. Za to se uporablja posebna oprema ali orodje. Vsekakor je najučinkovitejši in najbolj uporabljan prezračevalnik trave. Poznamo različne, nas pa tokrat zanima predvsem bencinski prezračevalnik trave.

Kaj je prezračevalnik za trato?

Ime orodja zgovorno opisuje namen naprave: nasititi tla z zrakom. Glavna naloga je hraniti, zrahljati, preluknjati stisnjeno trato. Posledično kisik in voda hitreje prodreta do korenin rastlin. Glede na način vrtanja obstajata dve vrsti prezračevalnikov. Prvi način je s tanko cevko, ki vstopa navpično v travo. To je najboljši način za rahljanje tal. Edina slaba stran je strošek. Drugi način je s finim žebljičkom, piko. Cenejša metoda, slaba stran pa je, da se lahko tla okrog nastale luknje stisnejo.

Glavni namen prezračevalnika za trato je zrahljati stisnjeno trato.

Za vzdrževanje trate se uporabljajo naprave, kot sta prezračevalnik in razpršilnik. Razlike med njimi so naslednje: Prezračevalnik po principu delovanja spominja na krtačo za lase. Najenostavnejši primer so vile. To orodje je bistveno za zbiranje odpadkov, redčenje trave, odstranjevanje plevela. Zemljo zrahljamo s pletilnimi iglami ali zobmi. Na tleh ostanejo majhni žlebovi, ki pomagajo kisiku in vodi, da prideta v zemljo. Razpršilnik opravlja enake funkcije, vendar velja za močnejši agregat. Namesto zob ima rezalnike. Najpreprostejši primer so grablje. Pri odločanju, kaj uporabiti, je treba izhajati iz lastnosti tal: če so mehka, je primeren prezračevalnik. Če je zemlja močno zgoščena, je bolje uporabiti razpršilnik. Številni modeli vključujejo funkcije vseh mehanizmov, kar vam omogoča delo na kateri koli zemlji. Trg vrtne opreme predstavljajo tri vrste prezračevalnikov in sicer: mehanski, električni in bencinski.

Nas predvsem zanima bencinski prezračevalnik trave. Posebnost tovrstnih prezračevalnikov za trate, ki delujejo na bencin, je avtonomija delovanja, stroški stroja so skoraj 4-krat višji od električne energije, vendar je tudi njegova produktivnost višja. Moč je močnejša, takoj lahko obdelate več kot 15 hektarjev, globina prodiranja je nastavljiva. Ti modeli so namenjeni obdelavi predvsem velikih zemljišč.

Ugotavljamo, da gre vsekakor za odlične pripomočke, stroje, ki omogočajo odlično opravljeno in produktivno delo. Vsekakor pa, katerega bomo na koncu tudi kupili, je odvisno od naših potreb in želja. Navsezadnje se moramo ravnati po teh. V kolikor nismo prepričani, je dobro, če se posvetujemo s prodajalcem, kateri nam bo znal najbolje svetovati.

V isti kategoriji: