Korekcija ušes

Korekcija ušes za večjo samozavest

Dejstvo je, da so ušesa izjemno pomemben del obraza. Približno 5 % ljudi trpi za pojavom štrlečih ušes. To pa lahko precej slabo vpliva na njihovo samopodobo. Posledično svoja ušesa takšne osebe navadno skrivajo s pomočjo las.

Štrleča ušesa so pravzaprav anomalija, pri kateri ušesni hrustanec ni pravilno razvit ter upognjen. Posegi, s katerimi lahko takšne nepravilnosti odpravimo, se imenujejo korekcije štrlečih ušes oziroma otoplastika. S pomočjo operacije se torej upogne ušesni hrustanec, in sicer do te mere, da ušesi izgledata povsem naravno ter v skladu s preostalim obrazom.

Za otoplastiko se odločajo tako moški kot ženske

Seveda štrleča ušesa lahko pri obeh spolih precej slabo vplivata na samopodobo in na samozavest. Za korekcije štrlečih ušes se tako posledično odločajo tako ženske kot moški. Predvsem tisti, ki si torej želijo, da so tudi njihova ušesa povsem skladna s preostalim obrazom.

Pogosto ušesa, ki štrlijo, pritegnejo neprijetno pozornost. Ljudje s takšnimi ušesi so zelo pogosto tarče posmehljivk. Zbadanje pri mlajših generacijah oziroma pri otrocih lahko privede celo do psihosocialnih težav.

Ušesa, ki ležijo pod prevelikim kotom glede na okolni sklep

Najbolj pogosta težava v tem primeru so takšna ušesa, ki ležijo pod prevelikim kotom, in sicer glede na okolni sklep. Hrustanec torej ni primerno razvit in je upognjen. Posledica je prevelika ušesna školjka, zadnji del antihelične gube je nepravilno oblikovan.

Otoplastika oz. korekcija štrlečih ušes označuje kirurško preoblikovanje ušesne mečice ali zunanjega ušesa, da se popravi nepravilnost ali izboljša videz ušes.

Omenjeno anomalijo ima torej lahko do pet odstotkov populacije. Seveda je lahko tudi gensko pogojena. Če se tudi vi srečujete s tovrstno težavo, se lahko prijavite na prvi posvet k strokovnjaku oziroma estetskemu kirurgu, ki vam bo predstavil možne korekcije štrlečih ušes.

Potek korekcije štrlečih ušes

Pri otrocih, ki so starejši od sedem let, in pri odraslih osebah korekcija štrlečih ušes poteka v lokalni anesteziji, približno eno uro. Za mlajše otroke je nujna splošna anestezija. S pomočjo takšne korekcije se ušesa približa glavi. Tako položaj uhljev izgleda povsem naravno, skladno s preostalim delom obraza.

Kirurg razloži vse o korekciji štrlečih ušes

Poseg korekcije štrlečih ušes je narejen po več korakih. Najprej pa se napravi kirurški rez za ušesom. Ušesni hrustanec se upogne, oblikuje in učvrsti v pravilni položaj. Pooperativna rana se praviloma zašije s samorazgradljivim šivom, ki ga torej ni potrebno odstranjevati.

V isti kategoriji: