rotacijska kosilnica za velike travnate površine

Rotacijska kosilnica je idealna izbira za velike travnate površine

Redna košnja je ključnega pomena za lep izgled travnatih površin in za bujno rast trave. Vendar pa je to vse prej kot enostavno opravilo, še posebej, če za to nimamo ustrezne naprave. Izkazalo se je, da nam rotacijska kosilnica lahko močno olajša delo, saj je izjemno učinkovita, zmogljiva in enostavna za uporabo. Pa jo nekoliko pobliže spoznajmo.

Rotacijska kosilnica je dobila ime po svojem rotacijskem rezilu, ki je pritrjeno na vertikalnem nosilcu. Rezilo se obrača oziroma rotira pri zelo velikih hitrostih in na ta način reže travo. V večini primerov imajo rotacijske kosilnice dve rezili, ki jih je mogoče nastavljati na različno višino reza in upravljati s hitrostjo vrtenja, zato lahko z njim brez težav pokosimo tudi večje površine, kost so nogometna igrišča, travnike ali kmetijske površine.

Pri izbiri prave rotacijske kosilnice morate najprej pomisliti na velikost travnate površine, razgibanost terena in pogostost košnje.

Vrste rotacijskih kosilnic

Izmed vseh vrst kosilnic je rotacijska kosilnica med najbolj enostavnimi za uporabo, poleg tega pa ne zahteva veliko vzdrževanja. Glede na vrsto pogona ločimo električne in bencinske rotacijske kosilnice. Kot že ime pove, prve poganja bencinski motor medtem ko je potrebno električne vklopiti v vir električne napetosti. Vse bolj priljubljeni pa so tudi baterijski modeli, ki pa imajo omejen čas delovanja.

Kako doseči, da bo vaša trata bujno uspevala? Najprej košnja, nato pa uporaba gnojila za trato

Rotacijske kosilnice pa so lahko ročne ali samohodne. Ročno rotacijsko kosilnico morate pred seboj potiskati, kar je pri večjih in razgibanih terenih lahko težava. Na drugi strani pa je tu še samohodna rotacijska kosilnica, ki se takoj po zagonu motorja začne samodejno pomikati naprej. Kadar gre za košnjo večjih površin, jih boste s samohodno rotacijsko kosilnico zagotovo pokosili z bistveno manj napora.

V isti kategoriji: