Avtomobilski alternator

Je smiselno popravljati avtomobilski alternator?

Sumite, da avtomobilski alternator v vašem vozilu ni v najboljšem stanju? Ker gre za izjemno pomemben avtodel, saj skrbi za proizvajanje električnega toka, ki se uporablja za polnjenje akumulatorja, je seveda nujno, da čim prej ukrepate. V nasprotnem primeru obstaja velika nevarnost za okvaro motorja. V takšnem primeru se je zato gotovo najbolje kar čim prej odpraviti k mehaniku na pregled vozila …

Zakaj alternator za avto ne deluje?

Avtomobilski alternator je eden od tistih delov, na katerega pomislimo šele, ko pride do težav. V primeru, da pride do okvare, pa to navadno ugotovimo že na podlagi zvoka, pojavijo pa se lahko tudi različne druge težave. V tem primeru je treba čim prej oditi k mehaniku, ki bo preveril, ali je čas za menjavo. Potencialni vzroki za težave so sicer lahko: 

  • prišlo je do okvare regulatorja napetosti,
  • avtomobilski alternator ima pretrgan jermen,
  • dioda, ki sodeluje pri pretvorbi izmeničnega električnega toka v enosmernega, se je pokvarila,
  • potrebna je menjava ogljikovih ščetk,
  • ležaji so obrabljeni.

Kako preveriti, ali avtomobilski alternator deluje pravilno? 

Eden izmed pripomočkov, s katerimi je mogoče preveriti, ali je za težave zares kriv avtomobilski alternator, je voltmeter, s katerim izmerite napetost, ko je motor prižgan, in takrat, ko je ugasnjen. Določene vrste okvar je poleg tega mogoče prepoznati tudi po zvoku.

Avtomobilski alternator za Citroen, Fiat, Peugeot

Če pride do obrabe ležajev, to na primer pogosto povzroča robot. Zagotovo najbolj zanesljiv opozorilni znak, da nekaj ni v redu, pa je rdeča lučka, ki se prižge na nadzorni plošči.

V primeru težav nemudoma poiščite pomoč avtomehanika 

Odlašanje z obiskom avtomehanika oziroma pooblaščenega servisa lahko močno poviša stroške popravila. V skrajnem primeru lahko pride celo do resnejših okvar avtomobila oziroma motorja. Vsekakor pa s tem tvegate, da avto slej ali prej ne bo več vžgal. Ne čakajte, da se to zgodi v najbolj neugodnem trenutku!

Popravljati ali menjati? 

Za odločitev glede tega, kaj bi bili najbolj smiselni nadaljnji ukrepi, je treba najprej natančno določiti razlog za težave oziroma njihov vzrok. Šele ko boste vedeli, kateri je tisti element, ki povzroča nevšečnosti, se boste lahko odločili, ali se vam izplača popravljati avtomobilski alternator. Včasih je vzrok, zaradi katerih vam ta avtodel nagaja, precej banalen. Tako lahko na primer zadostuje že menjava ogljikovih ščetk. Po drugi strani pa popravilo nemalokrat ni tako preprosto. 

Obraba ležajev je na primer pomenljiv znak za to, da je najpametnejša rešitev najverjetneje menjava alternatorja. Morebitna zamenjava ležajev bi bila namreč preveč kompleksna in zamudna. Zagotovo vam bo tudi avtomehanik, ki bo pregledal vaše vozilo in določil pravi vzrok, pomagal z nasvetom, ki vam bo olajšal odločitev.

Vgradnja EGR ventila in vzpostavitev vračanja izpušnih plinov v proces ponovnega zgorevanja ima poleg znižanja deleža dušikovih oksidov v izpušnem plinu tudi druge prednosti in slabosti. Preberi več …

V isti kategoriji: