Varna vožnja na vsaki cesti

Varna vožnja je najpomembnejša lastnost vsakega vozila. Tako moramo imeti poskrbljeno, da je naš avtomobil tehnično spraven, saj ne želimo ogrožati sebe in druge udeležence v prometu. Tukaj bi radi omenili ključne naloge, ki jih imajo amortizerji za avto. To velja za vožnjo po cesti, kot tudi bolj razgibanem terenu. V tem članku si oglejmo glavne naloge, ki jih ima vzmetenje. Opisali bomo tudi, kako lahko opazimo simptome, ki kažejo na to, da potrebujemo pregled ali zamenjavo vzmetenja na vozilu.

Naloge avtomobilskih amortizerjev

Naši amortizerji za avto imajo mnogo nalog, ki jih morajo opravljati pravilno, da naš avtomobil lahko varno pelje po cesti. To pomeni, da je to dokaj kompleksen in tehničen sistem, ki mora delovati brezhibno v vseh vremenskih pogojih in na vsaki cesti.

Njihova prva naloga je, da ohranjajo naša kolesa v stiku s površino po kateri peljemo. Druga pa to, da zagotavljajo udobno vožnjo z absorbiranjem udarcev. Tako lahko voznik in potniki bolj udobno preživijo tudi daljše izlete z avtomobilom, brez da bi jim postalo slabo. 

Bolj učinkovito speljevanje in zaviranje

Naše vozilo je prepuščeno velikim silam, ko speljujemo in ustavljamo. To je še še posebej uvidevno pri hitrem zaviranju, saj močno obremenimo sprednji del našega avtomobila. Amortizerji za avto nam omogočajo, da veliko bolj varno ustavimo, saj preprečijo, da bi se vozilo pričelo obračati. Tako ohranimo nadzor nad vozilom in varnost vseh potnikov.

Ohranjanje stabilnost med vožnjo je izredno pomembno, saj moramo vozilo vedno znova poravnavati, ko vozimo po cesti. Avtocesti in navadne ceste izgledajo popolnoma gladke in ravne, vendar ni tako. V njih se skrivajo nepravilnost in napake, ki zahtevajo, da vedno popravljamo smer vozila med vožnjo. Amortizerji za avto pa nam v pomagajo, da:

  • Poravnamo kolesa, ki jih površina ceste sili v napačno smer
  • Lažje ohranimo avtomobil na cesti pri visokih hitrostih
  • Hitreje okrevamo z vozilom, ko zapeljemo v luknjo ali na deformiran del ceste

Kdaj potrebujemo pregled in zamenjavo amortizerjev?

Naš avtomobil bo sčasoma potreboval zamenjavo amortizerjev. Dobro se je prepričati, da so v dobrem stanju, saj lahko drugače ogrožamo svoje zdravje in zdravje drugih udeležencev v prometu. Nekateri izmed znakov, da potrebujemo zamenjavo amortizerjev so:

  • Vlečenje vozila v določeno smer, ko vozimo
  • Da čutimo vsako grbino, čez katero zapeljemo
  • Eno izmed koles sedi prenizko
  • Avtomobil se prehitro nagiba iz strani v stran med vožnjo

Če opazimo katerega koli izmed zgoraj naštetih znakov, moramo nemudoma pregledati in zamenjati naše vzmetenje. Priporočamo, da kupimo kvalitetno zamenjavo, ki nam bo služila dolga leta. Izvrstne dodatne dele za avto lahko kupimo na spletni strani www.silux.hr, kjer bomo našli tudi mnogo druge opreme za naše vozilo.

Odlična vožnja v snežnih vremenskih razmerah s snežnimi verigami. Ob slabših vremenskih razmerah je treba vožnjo prilagoditi razmeram. Preberi več …

Zagotovite si dodaten užitek v varni vožnji, s poslušanjem glasbe, polnjenjem telefona, prostoročnim telefoniranjem in ostalimi funkcijami, ki jih nudijo FM oddajniki za avto.

V isti kategoriji: