Elektromagnetski ventil in poraba goriva

Čeprav elektromagnetski ventili oziroma EGR ventili (exhaust gas recirculation valves) pri avtomobilih skrbijo predvsem za manj različnih škodljivih emisij v izpustu, pa vplivajo tudi na porabo goriva oziroma skrbijo za to, da je ta manjša. V primeru, da vaše vozilo porabi zelo veliko goriva, je možno, da je vzrok za to prav okvarjen ali nedelujoč elektromagnetski ventil. V tem primeru ga je seveda treba čim prej zamenjati.

EGR ventili in njihovo delovanje

EGR ventili so majhni, a dokaj pomemben avtodeli. Nekoč takšnega avtodela niso poznali in še danes ga kakšen starejši avto nima vgrajenega. Proizvajalci so ga namreč v novejša vozila začeli vgrajevati zaradi skrbi za okolje in skrbi za čim manjši izpust škodljivih plinov v ozračje. Torej so EGR ventili nastali zaradi okoljske zakonodaje, ki zapoveduje zmanjšanje količine škodljivih emisij v izpustu, zaradi česar tudi marsikateri voznik avtomobila misli, da gre za avtodel, ki na samo delovanje vozila nima vpliva. Vendar pa to ne drži, saj – kot že rečeno – lahko vpliva na porabo goriva.

Preberite si še naslednji članek: Vztrajnik sklopke skrbi za prenos sile vrteče se gredi motorja

Življenjska doba vztrajnika ni določena. Omejitev življenjske dobe komponente je odvisna od njene vrste in pogojev delovanja avtomobila. Vztrajniki z dvojno maso se praviloma hitreje obrabijo.

Gre namreč za neke vrste senzor, ki preprečuje, da bi se temperatura pri izgorevanju preveč dvignila. Pri višji temperaturi izgorevanja namreč prihaja tudi do nastajanja različnih izpustov, ki so potencialno zdravju in okolju lahko zelo škodljivi. Med takšne škodljive emisije, ki jih najdemo v izpuhu avtomobilov, uvrščamo na primer:

  • dušikove okside,
  • ogljikov monoksid,
  • reaktivne ogljikovodike,
  • različne druge pline,
  • trde delce.

Kako torej delujejo EGR ventili? V primeru, da se temperatura pri izgorevanju preveč dvigne, EGR ventili poskrbijo za to, da gredo izpušni plini ponovno v proces izgorevanja. S tem se temperatura pri izgorevanju zmanjša, zmanjša pa se tudi količina škodljivih emisij v izpuhu. Prav tako pa se s tem nekoliko zmanjša tudi poraba goriva, saj motor ni toliko obremenjen.

https://www.youtube.com/watch?v=g2XvVL64hl8

Okvara povzroči večjo obremenitev motorja

Če se elektromagnetski ventil okvari oziroma zatakne, pride ne le do večje količine škodljivih izpušnih plinov v izpuhu, ampak tudi do večje obremenitve motorja. To seveda povzroči tudi višjo temperaturo v njem ter s tem tudi večjo porabo goriva. Večja obremenitev pa lahko povzroči tudi težave z motorjem, zato je zelo pomembno, da ga zamenjamo takoj, ko ugotovimo, da ne deluje tako, kot bi bilo treba. Tako bo manj obremenjeno tako okolje kot vaš avtomobilski motor, pa še poraba goriva bo nižja.

V isti kategoriji: