Uporabniku prijazen vmesnik za nadzor spletne strani

Nadzor delovanja strežnika in spletne strani je vedno predstavljalo velik izziv. Tehnik ali administrator se je moral spoznati na spletno kodo, da je vnesel potrebne popravke in parametre, če je želel karkoli spremeniti. Leta 1996 pa se je to spremenilo, saj je bil prvič predstavljen vmesnik cPanel, ki je dandanes izredno popularen. Profesionalni in amaterski vzdrževalci spletnih strani ga uporabljajo, zaradi svoje preprostosti, preglednosti in bogatih funkcij. Obenem pa nam omogoča ustvarjanje poddomen, poštnih računov, izdelovanje varnostnih kopij HTML kode in še mnogo več.

Grafični vmesnik cPanel je preprost za uporabo

Glavna prednost vmesnika cPanel je njegova preprostost uporabe. Vse funkcije so na voljo preko grafičnega vmesnika, ki je zelo pregleden. Tako lahko tudi uporabniki, ki se ne spoznajo na njegovo delovanje hitro najdejo željeno funkcijo. Skozi leta je postajal vedno bolj bogat s funkcijami. Omogoča nam tudi pregled trenutne uporabe zmogljivosti našega strežnika, ki se kaže po zasedenosti prostora na trdem disku, obremenitve pasovne širine, uporabi moči procesorja ipd.

Leta 1996 je bil prvič predstavljen vmesnik cPanel, ki je dandanes izredno popularen.

Napredni uporabniki pa bodo v cPanel-u lahko opravili tudi bolj zahtevna vzdrževalna dela. Za vsak korak pa je na voljo ogromno pomoči v obliki spletnih vodičev, kar nam še dodatno olajša njegovo uporabo.

Vmesnik cPanel ne obremenjuje strežnika

Velika prednost cPanel-a je ta, da ne potrebuje veliko strojne moči za svoje delovanje. Kljub temu pa ponuja vse funkcije, ki jih potrebujemo za vzdrževanje delovanja strežnika in gostujoče spletne strani. Za svoje delovanje zahteva 20GB prostora na trdem disku ali SSD-ju ter 512Mb pomnilnika. To pa dandanes ne predstavlja visoke zahteve za delovanje, saj imajo strežniki tudi po več sto gigabajtov pomnilnika in na tisoče terabajtov prostora.

Delovanje cPanel vmesnika varuje vgrajen antivirus, ki neprestano pregleduje sistem za možne okužene datoteke. Obenem pa preprečuje napade virusov in drugih škodljivih programov, ki nam lahko povzročijo škodo.

cPanel deluje z vsemi spletnimi brskalniki

Dostop do cPanel vmesnika je mogoč preko skoraj vsak mobilne in stacionarne računalniške naprave. Podpira številne operacijske sisteme in brskalnike na pametnih telefonih, prenosnikih in drugih računalniških napravah. Tako se lahko iz katerekoli naprave povežemo v cPanel in opravimo kritična vzdrževalna dela. 

Pomembna lastnost je tudi ta, da lahko z nekaj preprostimi kliki naredimo celotno varnostno kopijo naše spletne strani. To je zelo pomembno, če jo nameravamo premestiti na drug strežnik. Seveda pa je izdelava varnostnih kopij vedno priporočljiva, saj tako preprečimo izgube podatkov v primeru virusov, napadov hekerjev in drugih nevšečnosti.

V isti kategoriji: