Kako zamenjati končni nastavek na cevi za zalivanje?

Vrtne cevi za zalivanje se sčasoma obrabijo. Obraba je seveda odvisna od uporabljenih materialov in pogostosti uporabe. Ne moremo pričakovati, da do obrabe ali poškodbe ne bo prišlo. Zaradi tega bo voda začela puščati. Posledično bomo z mokrimi čevlji lovili izgubljeno vodo. Da bi problem rešili, se lahko lotimo zamenjave poškodovanih in izrabljenih delov na celotni površini. Vendar je ta zamenjava precej draga.

V primeru, da edino težavo predstavlja zlomljen ali obrabljen končni nastavek, tedaj lahko okvarjeni nastavek zamenjamo z novim priključkom. Zaključni priključki so v trgovinah na voljo v različnih velikostih in materialih. Potrebni pripomočki, ki jih potrebujemo za zamenjavo, pa tudi niso dragi. Vsekakor pa moramo poskrbeti, da najdemo ustrezno vrsto in velikost končnega nastavka. V nadaljevanju opisujemo postopek zamenjave končnega nastavka oziroma priključka.

Nakup ustreznega nastavka na vrtni cevi

Najprej moramo izmeriti premer v notranjem delu ožine, saj so le-te različnih velikostih. Izmerjene mere so pomembne zato, da bi lahko kupili ustrezno velikost zaključnega priključka. Če nismo povsem prepričani, kako izmeriti notranji premer, je najbolje s seboj vzeti celo cev za zalivanje in jo pokazati v trgovini. Prodajalci nam bodo pri merjenju pomagali. V trgovini preberimo informacije, ki so priložene pripomočkom za zamenjavo nastavkov. Večina končnih nastavkov je združljiva z gumijastimi ali vinilnimi materiali. Nekateri pa niso zamenljivi in zato zahtevajo posebno vrsto vgradnje. Večina priključkov je na voljo v dveh materialih, v plastiki ali v medenini. Medenina sicer traja dlje, a je tudi dražja od plastike.

Zamenjava nastavka na cevi za zalivanje

Za zamenjavo končnega priključka potrebujemo določena orodja. V prvi vrsti potrebujemo nov priključek, ki pa smo ga že kupili. Pri zamenjavi pa potrebujemo izvijač ter univerzalni nož z zelo dobrim rezilom. Najprej moramo odstraniti star in obrabljen končni nastavek. To naredimo tako, da z nožem odrežemo del celotne površine nekje pet do deset centimetrov nad nastavkom.

Uporabimo močan nož z novim rezilom, saj moramo narediti raven rez brez raztrganih robov. Nato objemko postavimo čez prehod vode in vanjo globoko potisnemo navojni konec. Z izvijačem trdno privijemo objemko. Vodni prehod pritrdimo na pipo in vklopimo vodo. Če tesnilo pušča, privijmo vijake.

V isti kategoriji: