Izbira med domeno s končnico .si in .com

Če želimo postaviti novo spletno stran ali spletni dnevnik, tedaj se vprašujemo, ali naj v končnici domene uporabimo slovensko državno oznako .si ali pa raje splošno priznano oznako .com. Pri tem se seveda vprašujemo, zakaj je končnica oznake tako zelo pomembna in kako bo izbira vplivala na uspešnost naše spletne strani.

Pomembno je vedeti, da spletne oznake najvišjih ravni vplivajo na to, kako bodo iskalniki gledali na našo spletno stran in prav to bo posledično vplivalo na višino ustvarjenega organskega prometa. Izraz organski promet se uporablja za sklicevanje na obiskovalce, ki pristajajo na spletno stran zaradi neplačanih oziroma organskih rezultatov iskanja. Ali izbrati domeno .si ali .com je odvisno predvsem od občinstva, katerega želimo privabiti, zato spoznajmo dva različna primera.

Spletna stran o splošnih novicah v določeni državi

V tem prvem primeru lastnik spletne strani poskuša zgraditi spletno stran s splošnimi informacijami o določeni državi, tako da lahko ljudje iz vsega sveta izvedo nekaj več o tej državi. Lastnik spletne strani bi lahko pisal o Sloveniji in pri tem govoril o življenjskem slogu, kulturi, gospodarskih razmerah in mnogo drugega.

Lastnik bo na spletni strani pisal v angleškem jeziku, ker želi na svojo spletno stran privabiti čim več ljudi. Pri izbiri domene bo v tem primeru prevladala oznaka .com in ne slovenska državna oznaka .si, saj bo oznaka .com iskalnikom pokazala, da je vsebina globalna, z naklonjenostjo do angleško govorečih obiskovalcev. Če pa boste imeli stran v hrvaškem jeziku, potem pa si boste po vsej verjetnosti izbrali carnet domene tipa .hr ali .com.hr.

Spletna stran o lokalnih novicah v določeni državi

V tem drugem primeru lastnik spletne strani poskuša zgraditi spletno stran z lokalnimi novicami v določeni državi. Recimo, da je ta država Slovenija in jezik na spletni strani slovenščina. V slovenskem jeziku objavljene informacije pa bodo zanimive predvsem za ljudi, ki živijo v Sloveniji.

V tem primeru bi bila na spletni strani slovenska domena .si in ne mednarodna oznaka .com. To bi iskalnikom pokazalo, da je vsebina spletne strani povezana z informacijami o Sloveniji, kar bi izboljšalo uvrstitve iskanja na mestu za iskalne poizvedbe, ki prihajajo iz iste geografske lokacije.

V isti kategoriji: