Najstniki so težavni, a lahko jih obvladate!

Najstništvo nikakor ni lahko obdobje ne za otroke in ne za njihove starše. Ti včasih sploh ne vedno, kaj naj naredijo, saj najstniki jezikajo, se odgovarjajo in ne upoštevajo pravil. Zaradi tega so odnosi napeti, veliko je živčnosti, tudi konfliktov in medsebojne jeze. Ker starši ne vedo, kako bi svoje najstnike obvladali, velikokrat ravnajo napačno, jim preveč popuščajo ali so preveč strogi do njih, zahtevajo preveč od njih, jim premalo ali preveč zaupajo in tako dalje. Če imate tudi vi doma najstnika ali najstnico, vam lahko pri tem, da čim bolj mirno preživite to zahtevno obdobje, pomaga družinska terapija.

Kaj je družinska terapija in zakaj so najstniki navdušeni nad njo?

Družinska terapija je oblika psihoterapije, ki jo obiskuje cela družina. V kolikor imate doma težavnega najstnika, potem veste, da najbrž ne bo želel poiskati pomoči ali obiskovati psihoterapije, če to zahtevate od njega. Popolnoma drugače pa bo reagiral, če mu poveste, da je težava v vas in da vi kot starši ne znate ravnati v določenih situacijah ter imate zato težave tudi pri vzgoji. Če ga prosite, naj vas spremlja na terapijo, na kateri bo lahko povedal, v čem je problem, bo pri njej veliko raje sodeloval. Zaradi tega je družinska terapija nekaj, kar imajo najstniki zelo radi.

Tudi starši so samo ljudje

Najstniki in starši imajo veliko medsebojnih konfliktov, ki obremenjujejo tako ene kot druge, saj jih ne znajo razrešiti, zato se njihov odnos poslabša. Najstništvo je zato zelo naporno in le malokomu v tem obdobju uspe obdržati dobre odnose s starši. Družinska terapija tako najstnikom kot njihovim staršem omogoča, da spoznajo, kje so ga polomili, predvsem pa, kako bi lahko naslednjič (ob naslednjem konfliktu) ravnali drugače.

Predvsem pa družinska terapija najstnikom pokaže, da so tudi starši samo ljudje, ki se prav tako ne znajdejo v določenih situacijah, ki prav tako dvomijo vase in ne vedo, kako ravnati. Da imajo tudi starši kup težav, ki jih ne znajo reševati, in da starši nimajo vedno prav, kar jim pove tudi psihoterapevt. To jih s starši zbliža in poveže, zato se izboljša tudi njihov medsebojni odnos.

V isti kategoriji: