verige za sneg se med seboj razlikujejo po materialu

Pomembni podatki za nakup snežnih verig

Sneg vas lahko preseneti tudi v mesecih, ko ga sicer ne pričakujemo, in če takrat pri sebi nimate primerne opreme, se lahko znajdete v večjih težavah. Ko vam na snegu zmanjka oprijema, vam odlično koristijo verige za sneg, nekateri med vami pa pri tem uporabljate tudi t. i. nogavice, ki velja za nov priljubljen nadomestek verig za sneg. 

Če mislite, da je imeti snežne verige v avtu v taki situaciji dovolj, se motite. Izjemno je namreč pomembno tudi to, da jih znate uporabiti oziroma da imate pri roki prave verige, ki vam bodo zagotovile varno vožnjo po zaledenelih cestah.

Dimenzija pnevmatike – najpomembnejši podatek pri nakupu verig 

Avtomobilske verige za sneg vam torej utegnejo v primeru snega na cesti občutno olajšati vožnjo ter jo narediti tudi veliko varnejšo. Pri nakupu verig za sneg in tudi pri sami uporabi pa se je treba držati nekaterih pravil. Na ta način bodo verige za sneg ostale v brezhibnem stanju.

Pri izbiri novih verig za sneg morate najprej vedeti dimenzijo pnevmatike. Če boste kupili prevelike  verige, bo to povzročalo spodrsavanje po vozni podlagi. Posledično snežne verige vozilu ne bodo nudile optimalnega oprijema. Prav tako bo hitreje prišlo do uničenja verig, prav tako niso izključene niti poškodbe samega vozila. 

Če boste kupili premajhne verige za sneg, pa jih nikakor ne boste uspeli namestiti na pnevmatiko oziroma veriga ne bo uspela pokriti zadosten del površine gume. Dimenzija pnevmatike pa še zdaleč ni edini podatek, ki ga boste morali zaupati prodajalcu verig. 

Pri nakupu verig za sneg je zelo pomembna tudi njihova debelina. Priporočamo vam, da si pred nakupom tovrstne opreme dobro preberete navodila proizvajalca vozila. V njih je navedeno, kakšne snežne verige so dovoljene za uporabo. S tem se boste dobro zavarovali, da ne boste poškodovali blatnika vozila oziroma katerega od drugih delov avta. 

Snežne verige morajo biti izdelane po ONORM standardu 

Ko boste kupovali nove snežne verige, pazite, da bodo izbrane izdelane po ONORM standardu. Ta določa trdoto materiala po globini. Obenem pa še predvideva minimalno silo porušitve ključnih elementov. Pri tem so mišljena veriga, obroč in var.

Sicer pa boste opazili, da se verige za sneg, ki vam jih ponujajo na trgu, med seboj razlikujejo po materialu, gostoti mrež oziroma debelini materiala in ne nazadnje še po kakovosti termične obdelave. 

V isti kategoriji: